tylko mam pytanie - czy by były odpowiednie gdyż nie wiem jak rozpoznać czy moje autko
jest już modelem po czy przed liftingiem?
Wiem, że pytanie może proste, ale proszę o pomoc
POZDRAWIAM
Wiesz Napewno twoja Octavia zyska uroku a jesli chodzi o to czy masz octavie po FL to pierwszym i takim najlepszym krokie do sprawdzenia jest abys zobaczył jaka masz deske rozdzielcza ponizej zdiecia.......... Drugie ale to juz nie pewne czy twoja octavia jest juz na gładkich lampach
Niestety deska przed liftingiem - ta przedłużona nie ta króciutka...hmmm napiszę do sprzedawcy może ma do wersjii przed liftingiem...bo te lampy mi się baaardzo podobają...
nie patrz na deskę bo i po lifcie również są z tą pierwszą :idea:
pomijając szereg innych rzeczy,
popatrz na swoje światła z tyłu:
jeśli masz dwa paski przezroczyste w lampie gdzie jeden jest od kierunkowskazu a drugi od wstecznego to masz po FL
jeśli masz jeden pasek to jest przed FL
o gustach się nie dyskutuje ale czemu chcesz ją tak oszpecić :shock: :?:
NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm WARSZTAT www.dsize.pl ->CENNIK warsztat 01.01.11<-plik do pobrania tel. 790226060 spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Masz Racje brandO moj bład niezwruciłem uwagi na zdiejcia wogule :roll: a Co do lamp to sie zgodze ze ich ruznica sa paski dzieki za poprawke jeszcze raz sory
Powiem tak:
- mam jeden biały pasek na lampach tylnich
- wskaźniki mam te starsze mimo, że autko z 2000 r.
- z tego co napisaliście widzę już, ze mam wersję sprzed liftingu
Piszecie , że te lampy z linku z allegro mogą mimo to pasować?
Napiszę do sprzedawcy - chyba, że macie jakiś namiar na sklep internetowy z fajnymi lampami do Octavii I
Dziękuję za pomoc i czekam na ciąg dalszy dyskusji :wink:
[ Dodano: Sob 28 Lip, 07 15:38 ]
panowie rzućcie okiem na ten link poniżej:
było na forum o wymianie tylnych lamp z wersji przed FL na lampy po FL.
aby się udało trzeba zmienić tą plastikową listwę pod światłami i chyba coś tam jeszcze, więc jedna lampa nie może pasować do obu wersji.
pozdr.
Ja kupowałem te lampy od gościa z tego linku http://allegro.pl/item220151020_lamp...ack_lexus.html
do mojej Octy z 98 roku, ale wtedy miał zaznaczone, że te lampy pasują do octy sprzed liftu, a te po liftingu miał osobno na innej aukcji.
Może sie przyda... fragment mojej pracy o OI na aG w dziale kompendium..
-> Facelifting Skody miał miejsce w połowie 2000 roku czyli w chwili gdy na rynku zawitał rok modelowy 2001. Odświeżoną Octavię przedstawiono na torze Formuły 1 pod Budapesztem w sierpniu 2000 roku. Zmianą uległy miedzy innymi:
lampy przednie, zastosowano tzw. przezroczystą optykę. Odbłyśnik reflektora został zaprojektowany komputerowo i nie wymagał desenia ukierunkowującego strumień światła [gładkie klosze], zamiast szkła zastosowano polikarbonat i zmieniono kształt reflektora.
kierunkowskaz boczny, zastosowano klosz z białego szkła [wcześniej barwione]
tylni lampa, zmieniono wygląd całego klosza oraz jego ukształtowanie dzięki czemu jest on bardziej efektywny przy tej samej mocy żarówek [tzw. efekt diamentowy]
atrapa silnika, poszerzono chromowaną obwódkę oraz zmodyfikowano lekko kształt atrapy
przedni i tylni spojler, zrezygnowano z dwu elementowych konstrukcji na rzecz jedno elementowych. Zmieniono także ich kształt, a w zderzaku przednim powiększono znajdujące się w nim otwory z kratkami
spryskiwacze, zmieniono kształt spryskiwaczy reflektorów oraz lokalizacje spryskiwacza tylniej szyby
tylna kanapa, a właściwie oparcie tylnej kanapy zostały zmienione dzięki czemu pasażerowie zyskali dodatkowe 22mm przestrzeni na nogi, uzyskano to bez wpływu na przestrzeń bagażową
konstrukcja, w celu poprawy wyników NCAP zwiększono sztywność szkieletu nadwozia poprzez zwiększenie ramy przedniego zawieszenia, wzmocnienie spawania przedniej poprzeczki, spawania na ramie przedniego zawieszenia, wzmocnienie środkowego słupka nadwozia oraz dodanie wzmocnień na narożach pojazdu
(porównanie aut przed i po FL)
IMHO bardzo wiarygdnym sposobem jest tez oblookanie numeru VIN... bowiem mozna sprawdzic jaki rok modelowy mamy... Jezeli z VIN wychodzi 2001 to juz FL..
pzdr
w przypadku lam tylnich jak juz b-bar01 wspomniał przeszkadzać moze plastikowy pasek pod lampa i nad zderzakiem... po FL lampy są większe jak dobrze pamietam
Jak naprawdę jest z tą deską to pewnie wie tylko producent ja mam tą długą deskę(akurat dla mnie jest ona ładniejsza) mimo że szkodnik jest z końca 2003r.
Bo Pewnie posiadasz Wesrsie wyposażenia Classic i dlatego masz ta długa deske,(a mi osobiście podoba sie ta krótka ale to już kwestia gustu)Octavka 2001r AMBIANTE
A mi tez się podoba długa... ale wolałbym miec nowszy dół... Ponoć mozna je tak skumac więc jak bedzie przypływ gotówki i trafi sie jasny "nowy" dół to wymienie
pzdr
Wesrsie wyposażenia Classic i dlatego masz ta długa deske,(a mi osobiście podoba sie ta krótka ale to już kwestia gustu)Octavka 2001r AMBIANTE
Zato dłuzsza deska ma jeden + ma dłuższa kratke nawieu na szybe czego krótka nie posiada a wemy jak potrzebny jest dobry nawiew. co do lamp mnie osobiście potoba się ta druga wersja którą przedstawił sven, .
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz